Op deze pagina vind je informatie over hoe je je weg kunt vinden binnen de mediatheek. Hoe kan je bijvoorbeeld zoeken naar het item dat jij nodig hebt en waarom kan je dat item soms niet vinden? 

Zoeken en filteren

Zoekacties kunnen worden uitgevoerd door één of meerdere zoektermen in te voeren in de zoekbox. Er verschijnt daarna een lijst met zoekresultaten (thumbnails), die je door middel van filters verder kunt toespitsen op de gewenste media-items. Uiteraard toont het scherm met zoekresultaten alleen media-items die je conform je rol kunt zien.
De zoekmachine zoekt op de velden titel, omschrijving en trefwoorden, maar bijvoorbeeld ook in de velden fotograaf en project ID.

Tip: Wil je ook in gearchiveerde media-items zoeken? Klik dan in de zoek box en vink ‘Zoek ook in het archief’ aan.

Een scherm met zoekresultaten, maar ook bijvoorbeeld een overzicht van alle klaargezette media-items, kun je door middel van filters verder specificeren. Door te klikken op een beschikbare filter, wordt het aantal zoekresultaten teruggebracht tot alleen díe resultaten die overeenkomen met de filter. Bijvoorbeeld klikken op de filter ‘Defensie’ onder ‘Organisatie’ resulteert in een overzicht met enkel media-items van Defensie. Als een scherm met zoekresultaten zowel foto als video (of audio) toont, zijn mogelijk nog niet alle filters hieronder beschikbaar. Dit is omdat het filter Oriëntatie bijvoorbeeld niet op video van toepassing is.

  • Soort media-item: Foto, Video of Audio.
  • Organisatie*: De eigenaar van een media-bestand.
  • Organisatieonderdeel*: De opdrachtgever die een media-bestand heeft laten maken.
  • Rechten voor gebruik: Mediabestanden die óf Rijksbreed óf voor de eigen organisatie óf voor het eigen organisatieonderdeel zijn opengesteld.
  • Status van de foto**: Geüpload, Afgekeurd, Klaargezet, Vrijgegeven, Gearchiveerd en Opgeruimd.
  • Trefwoorden: Je kunt je zoekresultaten verder specificeren tot mediaitem die allemaal hetzelfde trefwoord delen.
  • Datum: Datum waarop de foto is genomen, of de datum waarop het video- of audio-item is aangemaakt.
  • Foto groter dan: Je kunt je zoekresultaten verder specificeren tot foto’s met een minimale grootte in pixels.
  • Voldoet aan Rijkshuisstijl: Je kunt filteren op foto’s die voldoen aan de beeldrichtlijnen van de Rijkshuisstijl.
  • Oriëntatie: Horizontaal, verticaal of vierkant .
  • Gepubliceerd: Je kunt filteren op video- of audio-items die wel of niet gepubliceerd zijn.

* Zie voor nadere uitleg over dit filter de uitleg in het hoofdstuk Metadata.
** Afhankelijk van je rol kun je niet op alle statussen filteren.

Filters kunnen eenvoudig worden verwijderd door op kruisje vóór het filter te klikken. De zoekresultaten worden dan weer ‘verbreed’ tot de vorige instelling.

ID nummer

Elk beeld in de Mediatheek heeft een eigen ID nummer. Dit is dus een handig middel om mee te zoeken. Zo ziet het ID eruit.

Deze kan je ook delen met collega's die ook een Mediatheek account hebben.

Je kunt het nummer wat achter het ID staat kopieren en deze in de zoekbalk rechtsboven plakken. Selecteer waar je wilt zoeken en klik op zoeken.

Welke media mag je waarvoor gebruiken?

Je kunt vragen zoals het gebruik van een foto, toegang tot een video of meer rechten voor je account, stellen aan een contactpersoon van een organisatie.

Via deze link kun je àlle organisaties en organisatieonderdelen vinden die momenteel de Mediatheek Rijksoverheid gebruiken. Organisaties zoals directies, ZBO's, agentschappen en uitvoeringsorganisaties 'hangen' in de Mediatheek veelal onder het betreffende ministerie als organisatieonderdeel.
Sommige organisaties staan echter om organisatorische redenen als aparte organisatie in de Mediatheek, zoals bijvoorbeeld Belastingdienst en RIVM.